Wereldomroep – 19 april 2010 – Nederland is vlak, heel vlak. Maar voor wie toch wat verder kijkt, heeft Nederland ook hellingen. De hoogste top is de Vaalserberg in Zuid Limburg, die 322 meter de lucht in reikt.

Deze Nederlandse heuvels hebben een aantal mensen geïnspireerd tot het samenstellen van de Nederlandse Toppen top-40. Dat is een publieksprijs waarbij - uit 40 geselecteerde Nederlandse 'bergtoppen' - gestemd kon worden op de Mooiste Top van Nederland.

Wat te denken van de prachtige glooiïngen in Limburg? De Eyserbosweg bijvoorbeeld, met zijn 1,1 km lengte en een gemiddeld stijgingspercentage van 7.3 %? Of de Keutenberg, een van de beruchtste hellingen van Nederland? De fietser krijgt hier direct in het begin van de klim te maken met een stijgingspercentage van 22%. Deze bult heeft dan ook niet voor niets de koosnaam, de Kuitenberg!

Een kijkje op de verschillende locaties geeft prachtige vergezichten in een glooiend landschap, waarin heuvels en dalen elkaar afwisselen. Voor de Publieksprijs de Mooiste top van Nederland werd de Posbank (gemeente Rheden, Gelderland) gekozen met de meeste stemmen, gevolgd door de Italiaanseweg (Doorwerth, gemeente Renkum, Gelderland). De Camerig (Vijlen, gemeente Vaals, Limburg) eindigde op de derde plaats.