De beste Nederlandse bands van toen

Hebben we het over muziek, dan is het zeker een feit dat ook een groot aantal Nederlandse bands hun sterren in de muziekwereld wel verdiend hebben. Er zijn namen die nog steeds bekend zijn en liedjes die nog steeds te horen zijn.

In de jaren 60/70 werden de Beatles en de Rolling Stones op handen gedragen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er Nederlandse bandjes waren die mee wilden liften op dit succes. Daarom zijn er tot vandaag toe nog steeds nummers die tot de verbeelding spreken als we ze horen.

Golden Earring

Een van Nederlandse bands die wereldwijd bekend zijn geworden is Golden Earring. De bezetting van deze band is meer dan een halve eeuw bij elkaar gebleven. Golden Earring werd in 1961 opgericht in Den Haag.

In 1970 brak Golden Earring door met hun eigen rockgeluid. In 1973 werd hun album Moontan uitgebracht. Een van de bekendste hits op Moontan is Radar Love. Dit nummer is wereldwijd bekend geworden.

Aan het einde van de jaren 70 werd het succes van Golden Earring wat minder. Sinds die tijd is er besloten om toch weer meer de focus op Nederland te leggen. Nog een aantal bekende nummers van Golden Earring zijn Going to the run en When the lady smiles.

Untitled design - 2022-09-23T140738.441

Normaal

Het kan bijna niet anders of er gaat een zucht van herkenning door je heen wanneer het over Normaal gaat. Deze Nederlandse groep ontstond in 1974 en staat nog steeds bekend als de grondlegger van de boerenrock.

In 1973 brak de band van Bennie Jolink door met het nummer Oerend ard. Juist omdat de groep in het Achterhoekse dialect zong werd dit het handelsmerk van Normaal. Ook De boer is Troef en Deurdonderen zijn nummers die je nog regelmatig hoort.

BZN

De afkorting BZN staat voor Band zonder Naam. Deze groep uit Volendam werd opgericht in 1977. Meestal zongen ze liedjes in het Engels, maar er zijn ook een paar Franstalige nummers. Tijdens de laatste jaren van hun bestaan zong BZN in het Nederlands.

Wat het aantal uitgebrachte singles betreft spant BZN echt de kroon. Ze hebben 55 hits in de top 40 gehad, waarvan er 22 in de top 10 geëindigd zijn. Enkele nummers van BZN die jij vast ook wel kent zijn Mon amour, Felicidad en Oh me oh my. Ook in Vlaanderen was BZN heel populair.